Airco voor slaapkamer zoeken....

Door mouse86 op zondag 12 juni 2016 18:38 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 12.437

Er zijn zoveel airco's op de markt, dat ik niet meer weet wat ik het beste kan halen. Wat ik dan doe, is kort een lijstje samenstellen over de keuzes waar ik over twijfel. Vervolgens maak ik daar een beslissing over. Nu dacht ik, ik deel mijn keuzes in deze blog. Wellicht dat iemand eerdaags ook op zoek is naar een airco, dan kan dit wellicht helpen. De twijfel bij airco's ligt voornamelijk of ik ga voor een energie zuinige airco of een minder energie zuinige airco. Energie zuinige airco's zijn namelijk een stuk duurder in aanschaf.... waardoor ik mij afvraag; is dat het waard om meer te betalen zodat de airco minder energie verbruikt?

De airco die ik zoek is een split unit wand model. Het moet geschikt zijn voor een ruimte tot 90m3. Ik ga ervan uit dat ik de airco alleen ga gebruiken om te koelen omdat de airco in de slaapkamer geplaatst wordt. De slaapkamer is 5.5m X 4m X 2.5m = 55m3. Uit het verleden heb ik geleerd dat je een airco beter te groot kan kopen qua koelcapaciteit dan te klein. Want de maximale koelcapaciteit wordt alleen gehaald als de airco op volle kracht staat en dus ook maximaal geluid maakt. Het is lekker als je slaapt, dat dan de airco op laagste stand kan en eveneens is het lekker om de airco kort voor het slapen aan te zetten en dat het dan in een rap tempo koel wordt. Vandaar mijn keuze voor een airco van 90m3.

Met het klimaat in Nederland verwacht ik per jaar 60 dagen de airco aan te hebben in de avond / nacht. Dus 60 dagen á 10 uur gebruik per dag is 600 uur per jaar. Ik verwacht dat de airco na 10 jaar afgeschreven is / vervangen moet worden voor een nieuwe dus ik bereken de kosten voor 10 jaar uit per airco.

Alle airco's hieronder leveren een koelvermogen van 3.5kW. Kosten energie reken ik uit door: Koelvermogen (3.5kW) delen door SEER waarde waardoor ik het opgenomen elektrisch vermogen in kW/u krijg.. Vervolgens de uitkomst vermenigvuldigen door 6000 uur airco gebruik per 10jr en vervolgens dit vermenigvuldigen met 0.21 eurocent wat de kosten zijn per kW uur.

Hieronder de uitkomst, helaas lukte mij een tabel niet makkelijk te maken in tweakerblogs, dus dan maar zo.

Prijs // kosten energie 10jr // totaal kosten aanschaf + energie // SCOP // SEER // Geluid // MERK

2063.-- // 490.-- // 2553.-- // 5.7// 9.0// 19-42dB // Daikin Ururu Sarara FTXZ35N
1361.--// 495.-- // 1856.-- // 5.1 // 8.9 // 21-36dB // Mitsubishi inverter WSH-FH35i
1264.-- // 723.-- // 1987.-- // 4.0// 6.1 // 19-39dB // LG Artcool inverter LG-A12RK
1240.-- // 518.-- // 1759.-- // 4.6 // 8.5 // 21-36dB // Mitsubishi zen WSH-EF35i wit
1022.--// 612.-- // 1634.-- // 4.4 // 7.2 // 19-36dB // Mitsubishi inverter WSH-SF35i
816.-- // 735.-- // 1551.-- // 4.1 // 6.0 // 23-41dB // Daikin inverter FTXB35C

Bij de energiekosten in bovenstaande lijst ga ik ervan uit dat de airco op maximaal aan staat. Omdat dit niet het geval is, immers, als de gewenste temperatuur is bereikt dan stopt de airco, zal het daadwerkelijke energie verbruik lager uitvallen.

Ben benieuwd of ik ergens een fout maak in bovenstaande opsomming, kun jij die vinden? Laat het dan graag weten!

Volgende: KerstProject: PIR sensor koppelen aan Foscam camera d.m.v. http requests 12-'16 KerstProject: PIR sensor koppelen aan Foscam camera d.m.v. http requests
Volgende: Tamagotchi groeit en wordt heet. 05-'16 Tamagotchi groeit en wordt heet.

Reacties


Door Tweakers user sjaak, zondag 12 juni 2016 19:35

Met dit soort aankopen, al zal ik zelf niet snel een airco aanschaffen, kijk ik idd ook naar dit soort tabellen. Er zit aardig wat verschil tussen de merken qua aanschaf en verbruik. Ws zou ik op de Mitsubishi uitkomen. Bekend merk, niet te goedkoop, niet te duur en qua verbruik zou je er evt nog er een paar jaar extra aan kunnen plakken. Risico op eerder overlijden lijkt me bij de minder bekende merken toch groter.

Misschien handig om te bekijken wat al deze toestellen doen op 5 en 7,5 jaar zodat je een evt miskoop op kan vangen. Hoe zit het met de garantie van deze apparaten, ms ook handig om mee te nemen.

Door Tweakers user TRAXION, zondag 12 juni 2016 22:27

Vergeet het eventueel onderhoud niet.

Door Tweakers user Mattie112, zondag 12 juni 2016 22:48

Ik ben ook aan het twijfelen voor een airco (heb vandaag een mobiele split gekocht via marktplaats). Maar wat ik erg belangrijk vind: geluid van de buiten unit. Zelf zal je er niet Zo veel last van hebben (A/C aan is raam dicht) maar hoe vinden je buren het die wel met het raam open slapen. Voor mij is dat nog een beetje de dooddoener. En natuurlijk ook de kosten. Wil dan wel woonkamer + slaapkamer en dan ook model dat kan verwarmen..... Ben je zo een dikke 2k verder


Door Tweakers user sdk1985, maandag 13 juni 2016 00:49

Ik heb hier sinds vorig jaar een LG waar op staat Inverter V. In circa 30 minuten is de hele kamer 5 graden afgekoeld en kan het ding uit.

Ik zet hem een uurtje voor ik ga slapen aan op AI modus op 20 graden. Vervolgens zet ik hem uit als ik ga slapen. Dus ik denk niet dat je moet rekenen op 10 uur per dag...

[Reactie gewijzigd op maandag 13 juni 2016 00:54]


Door Tweakers user Kenzi, maandag 13 juni 2016 05:46

Heb hier 3 Daikin Inverter (iets ander model 35Q). Kan enorm snel koelen en daarna lekker op eco modus fluisterstil binnen. Kan ook op tijd geprogrammeerd worden. Dat kon mijn oude Haier niet en dat is toch wel lekker.

Door Tweakers user ArnieNFW, maandag 13 juni 2016 08:07

Leuk topic/blog;even volgen.
Hoe ga je de installatie (laten) doen? Ik zie namelijk dat je bv ook een doe-het-zelf set kan kopen:
3m plug&play installatie set

Zal dat werken?

Door Tweakers user Theo, maandag 13 juni 2016 08:08

Als je de airco gebruikt om te koelen, en je slaapkamer is redelijk geïsoleerd dan zal deze echt lang niet altijd op vol vermogen draaien. Ik heb in het halve huis airco hangen; in de slaapkamer (40 M3) hangt een 2KW Fujitsu model. Deze verbruikt nog geen 1 Kwh per nacht. Stel de airco zou op z'n maximale stand werken dan zal deze iets van 4-5 KWh gebruiken per nacht...

Ofwel, je stroomkosten zullen veel lager zijn dan waar je nu op uitkomt.

Door Tweakers user cyberstalker, maandag 13 juni 2016 09:26

Wat ook wel interessant is om mee te rekenen is het feit dat de Ururu kan ventileren. Je kunt dan dus het raam gewoon potdicht doen en dat apparaat aanzetten. Verhoogt de efficientie en vermindert geluid van buiten (als je in een rumoerige buurt woont danwel overgevoelig bent voor geluid 's nachts).

Ik ben zelf helemaal fan van de Ururu.

Door Tweakers user Theo, maandag 13 juni 2016 12:24

De Ururu is geen vervanger voor ventilatie in de slaapkamer. Volgens Daikin zelf kan deze 13 m3 lucht per uur ventileren.

Volgens het bouwbesluit heeft een slaapkamer met 1 persoon 25 m3 aan verse lucht nodig per uur. Met twee personen heb je dus een luchtverversing nodig van 50 m3 per uur.

Dan is de Ururu met 13 m3 per uur bij lange na niet toereikend als vervanger voor ventilatie.

Door Tweakers user cyberstalker, maandag 13 juni 2016 14:12

Dat is niet helemaal correct: De Ururu kan 32m3 per uur aan frisse lucht binnenhengelen, aldus de brochure.

Door Tweakers user larsg, maandag 13 juni 2016 14:17

Ik heb onlangs ook een een aantal lucht/lucht warmtepompen gekocht. We verwarmen en koelen hiermee.

Om een slaapkamer te koelen zal je dit vooral 's nachts doen voor je gaat slapen, als deze eenmaal je comfortabele temperatuur hebt bereikt moet die airco niet veel moeite doen om het koel te houden! Dan zal die dus ook weinig verbruiken, vooral omdat er in de nacht weinig warmte naar binnen zal komen. In de praktijk zal je zien dat die airco op de laagste stand je slaapkamer binnen een kwartiertje op een middelmatige stand al lekker koud heeft. Daarna is er amper nog werk aan. Ik durf zo te gokken dat voor een volledige nacht dit 0,5 tot 1,5 KWh kost afhankelijk van het type airco.

Dan ga je veel vaker die airco kunnen gebruiken om te verwarmen, het is dus nuttiger om hier naar te kijken voor de winters.

Door Tweakers user Theo, maandag 13 juni 2016 14:29

Bovenstaand kan ik ook wel bevestigen; ik gebruik de airco in de winter ook om de slaapkamer te verwarmen; dit is niet enkel goedkoper dan gas, maar hierdoor blijft de slaapkamer ook op temperatuur terwijl in de rest van het huis de verwarming laag kan. En de airco kan de slaapkamer ook met een kwartiertje goed opwarmen als deze erg koud is daar de warmtecapaciteit van deze al snel minimaal 3 maal zo groot is dan van een radiator.

Je stroomverbruik zal er wel iets door omhoog gaan, echter gaat je gasverbruik er door omlaag waardoor je met je airco in de winter dus geld kunt besparen zonder in te leveren op comfort.

Door Tweakers user Remco, maandag 13 juni 2016 19:28

Ik woon op Aruba, en heb elke nacht de airco aan. Ik heb 3 weken geleden 3 Gree Cozy's gekocht. 2 * 18.000 BTU en 1 * 12.000 BTU. Ik moet zeggen dat ik daar heel tevreden over ben. Het zijn inverters. Hiervoor had ik geen inverters. Deze waren van het merk Frigidaire. Op zich ook nooit problemen mee gehad.

Als je een echt stille airco wilt hebben dan moet je voor een Mitsubishi gaan. Dat is dan wel een A-merk in het geheel.
Wat je zeker mee moet nemen in het geheel zijn de servicekosten. Zowel grote als kleine. Hierin wil nog wel eens veel verschil in zitten.

Ook zou je eraan kunnen denken om voor het slapen gaan de airco even een half uurtje aan te zetten om het af te koelen. Daarna op de timer 's nachts rond 2 of 3 uur nog een keertje een half uur laten lopen. De huizen in NL zijn gemiddeld genomen goed geïsoleerd, dus dat zou voldoende moeten zijn.

Door Tweakers user mouse86, maandag 13 juni 2016 20:15

hahahahahaha!
cyberstalker schreef op maandag 13 juni 2016 @ 09:26:
Wat ook wel interessant is om mee te rekenen is het feit dat de Ururu kan ventileren. Je kunt dan dus het raam gewoon potdicht doen en dat apparaat aanzetten. Verhoogt de efficientie en vermindert geluid van buiten (als je in een rumoerige buurt woont danwel overgevoelig bent voor geluid 's nachts).

Ik ben zelf helemaal fan van de Ururu.
Ik vind de ururu ook helemaal gaaf, maar de prijs is om te huilen zo duur. Dat ze ventileren vind ik echt heel goed, zeker met mijn allergie lijkt dat mij een goede. Maar, een raampje open zetten is ook niet heel verkeerd. Scheelt wel een ruime duizend euro.

Door Tweakers user cyberstalker, dinsdag 14 juni 2016 11:19

mouse86 schreef op maandag 13 juni 2016 @ 20:15:
[...]


hahahahahaha!


[...]


Ik vind de ururu ook helemaal gaaf, maar de prijs is om te huilen zo duur. Dat ze ventileren vind ik echt heel goed, zeker met mijn allergie lijkt dat mij een goede. Maar, een raampje open zetten is ook niet heel verkeerd. Scheelt wel een ruime duizend euro.
Ze zijn inderdaad niet goedkoop. Als je ook met allergieen zit wordt het echter wel steeds interessanter aangezien ze naast ventileren ook nog de lucht goed schoonmaken. De unit kan ook bevochtigen bij het verwarmen wat voor een zeer aangename warmte zorgt (droge lucht kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen!)

Het is een van de redenen geweest voor mij om deze te kopen. Mijn vrouw heeft hooikoorts en dit apparaat zorgt voor een merkbare verlichting van de klachten. De lucht gaat eerst natuurlijk door filters heen en wordt daarna nog door een 'flash streamer' (zoals zij het noemen) heengehaald. Je kunt ventileren en luchtreinigen ook aanzetten zonder de ruimte te koelen of te verwarmen, de unit gebruikt dan natuurlijk zeer weinig energie.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juni 2016 11:22]


Door Tweakers user Paul C, dinsdag 14 juni 2016 12:34

Zelf heb ik een Daikin Ururu Sarara FTXZ35N op gehangen in een ruimte van >90m2 (ongeveer 200m3) onder een schuin dak, waarvan de helft pal zuid in volle zon. De ruimte is redelijk geisoleerd. Het apparaat werkt super, maar is dikke overkil en achteraf had ik beter voor de 2,5kW kunnen kiezen en het geld in m'n zak kunnen houden.

Tenzij je hele grote hoeveelheden glas in jouw ruimte hebt is 3,5kW imho dikke dikke overkill!

Het energieverbruik afgelopen zomer (24/7 op 22C) was slechts een ~300kWh (de Ururu Sarara heeft een ingebouwde teller).

De reden dat we de Ururu Sarara hebben opgehangen was trouwens voornamelijk verwarming met koeling als neveneffect. Na 1,5jr hebben we nu meer dan €1000,- aan energiekosten bespaard.

Edit: Ik zou trouwens als ik jou was niet voor de Ururu Sarara gaan, maar voor een goekoper model. Al die gekke fratsen heb je niet zoveel aan. De enige reden dat ik destijds voor een Ururu Sarara koos was omdat die het enige model met R32 (koelmiddel) was en het model met de hoogste SCOP voor verwarming.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 14 juni 2016 12:37]


Door Tweakers user Macsylver, zondag 26 juni 2016 01:08

Wil iedereen hier bedanken voor de info! Ik twijfel zelf al enkele jaren m.b.t tot het aanschaffen van een airco in de slaapkamer. Dit heeft me weer een aantal goede inzichten gegeven en een schop in de goede richting. Ik ga komende week nog eens even goed zitten en dan uiteindelijk ook een airco aanschaffen.

Reageren is niet meer mogelijk