Z-Wave & HomeSeer

Door mouse86 op woensdag 9 december 2015 21:57 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 4.882

Ik ben al enige tijd op onderzoek uit naar de mogelijkheden om mijn nieuwe huis te voorzien van domotica. Mijn oog is gevallen op Z-Wave, ik heb begin deze week diverse materialen besteld zoals

- Tussen-stekker van Fibraro om lampen aan/uit mee te schakelen
- Tussen-stekker dimmer van TKBHome
- Thermostaat van Secure
- Buitencamera (Dome) via IP
- Minimote Aeon Labs
- USB GEN5 Aeon Labs stick
- Wall switch (zowel bedraad als draadloos)
- Danfoss radiator thermostaat

In de late avonduurtjes heb ik gisteren 3 uur ermee gespeeld en vandaag opnieuw 3 uur. Bij deze wil ik mijn startende ervaring delen :).

Gisteren heb ik HomeSeer gedownload (een 30 dagen trial versie). De installatie ging voorspoedig en zonder problemen. Het aankoppelen van de USB stick was ook geen probleem; geen drivers die geïnstalleerd hoefden te worden, het werkte direct. Om met HomeSeer gebruik te kunnen maken van Z-Wave communicatie moet de officiële HomeSeer Z-Wave plug-in geïnstalleerd worden. Dit kan in de web-interface van HomeSeer aangevinkt worden, er hoeft dus zelf niets gedownload te worden, alleen maar aanvinken en de plug-in wordt vanzelf in HomeSeer geïnstalleerd. Erg fijn.

Ik was klaar om nu de nodes (=alle schakelapparatuur) te koppelen aan het systeem. Dit ging problematischer dan ik had verwacht. Ik had problemen om de node te koppelen aan de stick. Uiteindelijk is dit gelukt, en kon ik de Fibaro aansturen via HomeSeer. Zodra de node (in dit geval de Fibaro) wordt gekoppeld, zorgt HomeSeer vanzelf ervoor dat de juiste bedieningsmogelijkheden beschikbaar worden gemaakt zoals aan/uit knop, uitlezen stroomverbruik en kWh.

Ergens tijdens het koppelen ging het zo mis, dat ik de Fibaro een factory reset heb gegeven. Niet wetende dat je bij Z-Wave nodes alleen kan "ontkoppelen" van het USB stick als je de betreffende module nog hebt. Zoals ik begrijp moet je eerst tegen de USB stick zeggen dat je een node wilt verwijderen, en vervolgens moet je de node die je wilt verwijderen fysiek aanraken om te zeggen dat die weg moet.

Uit fora begrijp ik dat dit vooral een probleem levert als je node stuk gaat, want dan kan je de node niet meer uit de USB stick verwijderen. Het lijkt er wel op dat dit USB stick afhankelijk is (ik ben daar nog niet over uit). Wel lees ik zojuist op de HomeSeer website dat de stick die ik nu gebruik (de Aeon Labs Gen5) niet de beste is die je kan kiezen. (Zie: http://www.homeseer.com/compare-z-wave-interfaces.html ). Dus mocht je ook HomeSeer willen gebruiken, let dan goed op de USB stick keuze.

Gisteren had ik de USB stick + homeseer op mijn game PC thuis geïnstalleerd. Vandaag wilde ik hem installeren op onze server thuis (win7) want die staat al dag en nacht aan. Hierdoor kwam ik vanzelf op het volgende probleem; migratie. Want ik wilde eigenlijk alles wat ik gisteren op mijn game PC had gedaan, direct op mijn server PC hebben. Maar dat gaat niet zo maar. De USB stick die ik nu gebruik heeft blijkbaar geen export / import functie. Het blijkt namelijk zo te zijn dat de gekoppelde nodes opgeslagen wordt op de USB stick en niet bij HomeSeer. Nu kan HomeSeer wel alle ingeleerde nodes uitlezen uit de USB stick, maar blijkbaar staat op de usb stick alleen dat er ene koppeling is met node X. Er staat niet bij wat node X kan (bv. is het een dimmer, schakelaar, temp. sensor etc.). Dus dat betekend dat homeseer die moet opvragen bij de modulen in het netwerk. Nu ging dat goed met de Fibaro, want dat is een apparaat die in de netspanning staat en altijd reageert als HomeSeer een request doet. Maar dat gaat niet op voor batterij gevoede apparaten zoals de MiniMote. Een batterij gevoede apparaat communiceert all :O een als hij dat zelf wil, hij kan dus niet extern "wakker" gemaakt worden door bv HomeSeer. Kortom, HomeSeer weet van alle batterij gevoede apparaten niet wat voor apparaat het is na de migratie.

Opnieuw uit het keuze lijstje van Homeseer (zie link hierboven) kan ik beter een andere stick kiezen die wel de mogelijkheid heeft tot export/import. Uit het verschil lijstje maak ik op dat de Zwave.me UZB (nee niet USB, echt UZB) een betere keus is om te kiezen icm met HomeSeer.

Dus deze heb ik zojuist besteld. Hopelijk komt hij vrijdag binnen, dan kan ik het weekend weer verder knoeien.

Ik ga nu vlot naar bed, zonder mn blogpost opnieuw te lezen of het allemaal nog wel lekker geschreven is... ik ben moe :| :O :O
Welterusten iedereen

Volgende: Z-Wave automatisering (korting HomeSeerPro) 12-'15 Z-Wave automatisering (korting HomeSeerPro)
Volgende: Huis automatiseren, Z-Wave domotica? 09-'15 Huis automatiseren, Z-Wave domotica?

Reacties


Door Tweakers user Kraz, donderdag 10 december 2015 09:36

Jammer dat het (nog) niet helemaal lekker voor je werkt. Over een week of 2/3 zal het allemaal wel beter zijn.

Vanwaar de keuze voor Homeseer?

Ik zelf ben begonnen met Domoticz en tot nu toe tot volle tevredenheid. De Aeotec Zwave stick werkt prima icm Domoticz namelijk.

Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 10 december 2015 09:55

Hier ook Domoticz met een Aeon stick, gaat prima. Ik heb het ook op m'n server draaien (Intel NUC met VMware ESXi), in een Ubuntu virtuele machine.

Als ik nu een nieuwe server zou kopen hoef ik alleen de virtuele machine over te zetten, veel handiger dan het op het OS van de server zelf te installeren.

Voor je punt m.b.t. een node die overleden is en je niet meer kunt excluden, in Domoticz kan ik een node ook deleten en dan is hij ook weg.

Verder blijf ik je blog volgen (heb hem in m'n RSS-reader gestopt), ben wel benieuwd naar je ervaringen met HomeSeer. Lijkt mij zelf ook nog wel een mooi pakket, misschien maar eens proberen. Niet omdat Domoticz niet bevalt, maar andere systemen proberen is ook leuk toch :) ?

[Reactie gewijzigd op donderdag 10 december 2015 10:00]


Door Tweakers user dôh, donderdag 10 december 2015 10:06

Leuke post! Ik zit zelf ook te denken om aan de slag de gaan met Domoticz en Z-wave op mijn Synology. Wat mij tot nu toe tegenhoudt is de prijs van de Z-wave componenten. De stick is vrij goedkoop in aanschaf, zeker als je deze afzet tegen een 433Mhz controller. Heb het domotica topic op GoT al een paar keer doorgescrold, maar waar ik eigenlijk naar opzoek ben is betaalbare componenten (voor bijv. in lichtschakelaars). Iemand nog een gouden tip?

Wat ik mij afvraag is of de voordelen van Z-wave in de praktijk nu echt de investering waard zijn t.o.v. 433Mhz?

Door Tweakers user Kraz, donderdag 10 december 2015 11:48

dôh schreef op donderdag 10 december 2015 @ 10:06:
Leuke post! Ik zit zelf ook te denken om aan de slag de gaan met Domoticz en Z-wave op mijn Synology. Wat mij tot nu toe tegenhoudt is de prijs van de Z-wave componenten. De stick is vrij goedkoop in aanschaf, zeker als je deze afzet tegen een 433Mhz controller. Heb het domotica topic op GoT al een paar keer doorgescrold, maar waar ik eigenlijk naar opzoek ben is betaalbare componenten (voor bijv. in lichtschakelaars). Iemand nog een gouden tip?

Wat ik mij afvraag is of de voordelen van Z-wave in de praktijk nu echt de investering waard zijn t.o.v. 433Mhz?
Het grote nadeel van 433 is het feit dat er geen terugkoppeling is. Je zet dus iets aan of uit, maar krijgt geen terugkoppeling of dit is gelukt.

Met Zwave heb je dit wel. Als je met de schakelaar een (bijv) lamp aan zet dan weet de software dit ook.

Door Tweakers user FailFr8er, donderdag 10 december 2015 13:51

Kraz schreef op donderdag 10 december 2015 @ 11:48:
[...]

Het grote nadeel van 433 is het feit dat er geen terugkoppeling is. Je zet dus iets aan of uit, maar krijgt geen terugkoppeling of dit is gelukt.

Met Zwave heb je dit wel. Als je met de schakelaar een (bijv) lamp aan zet dan weet de software dit ook.
In pure theorie kun je dit zelf natuurlijk inbouwen. Listener die een ACK terugstuurt wanneer er een bericht binnenkomt op 443mhz :P

(en 20x een SEND doen garandeerd (bijna) ook wel aankomst ;))

[Reactie gewijzigd op donderdag 10 december 2015 13:56]


Door Tweakers user rorie, vrijdag 11 december 2015 09:25

Zou zelf hiervoor geen pc dag en nacht laten draaien maar bijvoorbeeld een Raspberry Pi gebruiken. Hier heb je ook een Z-Wave module voor die je zo op de Raspberry pi schuift.
Hier thuis draai ik al een aantal jaar pilight op een Raspberry pi met daarop aangesloten een 433 mhz zender en ontvanger met filter. Daarmee stuur ik dagelijks 7 lampen aan en lees twee temperatuur sensors uit. Dat kaku geen terugkoppeling heeft is jammer, het is daarin tegen wel erg betaalbaar. Moet zeggen dat het bijna niet voor komt dat een lamp niet in of uitgeschakeld word. Volgend jaar wil ik Z-Wave aan mijn setup gaan toevoegen voor singalering van open deuren en ramen. Hier wil ik wat meer zekerheid dus vandaar de keuze voor Z-Wave.

Door Tweakers user mgizmo, vrijdag 11 december 2015 14:03

Ik heb ook Homeseer gebruikt, pro licentie gekocht jaren geleden.
Nu al een tijdje niet meer actief. Ik hoor goede ervaringen met de Fibaro pro controller.

Leuk! Succes met de verslavende hobby.

Door Tweakers user mouse86, vrijdag 11 december 2015 19:11

mgizmo schreef op vrijdag 11 december 2015 @ 14:03:
Ik heb ook Homeseer gebruikt, pro licentie gekocht jaren geleden.
Nu al een tijdje niet meer actief. Ik hoor goede ervaringen met de Fibaro pro controller.

Leuk! Succes met de verslavende hobby.
Gebruikt... als in, nu gebruik je het niet meer of je hebt het in gebruik maar niets meer aan aangepast?

Door Tweakers user ThinkPad, zaterdag 12 december 2015 19:36

rorie schreef op vrijdag 11 december 2015 @ 09:25:
Zou zelf hiervoor geen pc dag en nacht laten draaien maar bijvoorbeeld een Raspberry Pi gebruiken.
[...]
Qua stroomverbruik valt het tegenwoordig reuze mee. Ik heb een Intel NUC met i3 processor, 8GB RAM en een 250GB SSD draaien, VMware ESXi erop en meerdere virtuele machines (waaronder Domoticz voor het domotica verhaal) draaien daar op.

Stroomverbruik? Is maar 14W als hij weinig te doen heeft (grootste deel van de tijd). En als hij het wel druk krijgt is het een keer 18W ofzo. Die 4 tientjes aan stroom op jaarbasis lig ik niet wakker van. En een stuk meer rekenkracht dan een Pi.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 12 december 2015 19:38]


Door Tweakers user mouse86, zaterdag 12 december 2015 21:12

ThinkPad schreef op zaterdag 12 december 2015 @ 19:36:
[...]

Qua stroomverbruik valt het tegenwoordig reuze mee. Ik heb een Intel NUC met i3 processor, 8GB RAM en een 250GB SSD draaien, VMware ESXi erop en meerdere virtuele machines (waaronder Domoticz voor het domotica verhaal) draaien daar op.

Stroomverbruik? Is maar 14W als hij weinig te doen heeft (grootste deel van de tijd). En als hij het wel druk krijgt is het een keer 18W ofzo. Die 4 tientjes aan stroom op jaarbasis lig ik niet wakker van. En een stuk meer rekenkracht dan een Pi.
Jup, hedendaagse setups kunnen idd zo weinig stroom verbruiken. En als je zonnepanelen hebt, maakt het al helemaal niet meer uit die 14W

Reageren is niet meer mogelijk