Huis automatiseren, Z-Wave domotica?

Door mouse86 op zaterdag 19 september 2015 08:52 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 5.855

Onze nieuwe woning wordt volledig gerenoveerd. Het is een woning met 3 woonlagen. De gehele elektra gaat eruit vanwege oude bekabeling. Ik wil deze kans aangrijpen om het huis te automatiseren.

Zoals enkelen van jullie weten is mijn dagelijkse werk om hardware (printplaten) en software (embedded) zelf te ontwikkelen. In mijn huidige woning heb ik, door middel van Raspberry Pi, zelf het huis 4 jaar geleden geautomatiseerd. Ik kan de stroomverbruik uitlezen, voordeur openen, voordeur camera bekijken en lampen aan/uit zetten door middel 433mhz modulen. Destijds was dit heel geavanceerd dat het kon, inmiddels is het erg basic geworden want tegenwoordig kan je veel meer en heb je mooie telefoon apps.

Wat ik nu anders wil doen met deze woning, is gebruik maken van bestaande systemen om zo de mogelijkheden uit te breiden. Wat ik nu meer zou willen, is het bedienen van de CV ketel, het kunnen dimmen van enkele (LED) lampen en liefst -maar geen eis- integreer ik het met een alarm systeem.

Als ik iets heb geleerd van de afgelopen 4 jaar, met mijn huidige systeem, is dat het makkelijk en zonder onderhoudt moet kunnen werken. Alleen dan kan ook vrouwlief het gebruiken zonder telkens te hoeven vragen hoe het werkt. Ik vind het dan ook heerlijk dat bij haar, als een niet technisch persoon, het een dagelijkse routine is geworden om mijn (simpele) domotica te gebruiken. Als het zo gebruikt wordt, dan heb je iets goeds gemaakt vind ik. :D

Recentelijk hoorde ik van Z-Wave protocol. Sinds vandaag verdiep ik mij in wat er mogelijk is en het ziet er naar uit dat er een overvloed aan keuze is. Ik zal me daardoor nog verder moeten verdiepen. Ik ga proberen in deze blog reeks bij te houden welk systeem ik kies en hoe dat werkt. Fijne zaterdag & Zondag iedereen!

Volgende: Z-Wave & HomeSeer 12-'15 Z-Wave & HomeSeer
Volgende: Printplaten assembleren 07-'15 Printplaten assembleren

Reacties


Door Tweakers user xleeuwx, zaterdag 19 september 2015 11:57

Ik ben benieuwd, heb zelf net een huis gekocht en zit te twijfelen welk systeem ik ga toepassen en wat ik allemaal ga doen.

Door Tweakers user rutger465, zaterdag 19 september 2015 12:21

hier ook wel benieuwd, 13 november het nieuwe huis in en stap 1 is domotica :*)

Door Tweakers user Coen Rosdorff, zaterdag 19 september 2015 12:46

Wellicht ken je dit artikel al. Zo niet:
reviews: Doe-het-zelf-domotica: het nieuwe tweaken

Ook zwave wordt besproken.

Door Tweakers user neliss, zaterdag 19 september 2015 13:52

Mijn ervaringen met z-wave zijn erg goed!
Ik heb zelf een razberry z-wave transceiver voor de raspberry pi, hiermee kun je eenvoudig via een webserver modules toevoegen en configureren.
Er zijn verschillende API's waarmee je makkelijk de status kan opvragen en aanpassen van devices, werkt super intuitief en stabiel!

Door Tweakers user iTedJansen, zondag 20 september 2015 11:10

Als je simpel wil en dat het gewoon werkt moet je eens naar DigitalSTROM kijken. Erg goed merk, ErikZon BV heeft mij bij de implementatie goed geholpen.

Door Tweakers user mgizmo, zondag 20 september 2015 21:03

iTedJansen schreef op zondag 20 september 2015 @ 11:10:
Als je simpel wil en dat het gewoon werkt moet je eens naar DigitalSTROM kijken. Erg goed merk, ErikZon BV heeft mij bij de implementatie goed geholpen.
Ja ik vind het belachelijk duur (voor consumenten): http://www.zelenko.nl/ima...tenprijslijst_q1_2014.pdf

Door wdane, zondag 20 september 2015 21:16

De homey is wel een leuk een betaalbare oplossing. Ook beperkt het zich niet tot Zwave. Zo kan die ook overweg met Bluetooth nfc 443 zigbee infra-rood en voice recognition. Alleen nog even wachten totdat hij te Koop is.

Door Tweakers user mouse86, maandag 21 september 2015 09:33

iTedJansen schreef op zondag 20 september 2015 @ 11:10:
Als je simpel wil en dat het gewoon werkt moet je eens naar DigitalSTROM kijken. Erg goed merk, ErikZon BV heeft mij bij de implementatie goed geholpen.
Ik heb dit pakket bekeken. Als ik het zo zie, zouden ze voor mijn huis 8500.-- euro aan kosten schatten. Dat is toch wel erg hoog vind ik. Elke lamp extra die je wilt bedienen kost weer 120 euro.

Door Tweakers user raymonvdm, maandag 21 september 2015 09:53

Als ik mijn huis grondig zou verbouwen dan trok ik vanuit een centraalpunt een kabel naar elke schakelaar / stopcontact / meetpunt of wat dan ook zodat ik op die centrale plek alles kan sturen (meterkast).

Daarmee ben ik niet afhankelijk van modules in/achter elke stopcontact. Hierdoor is het ook mogelijk om bedrade modules te kiezen en niet afhankelijk te zijn van radio signalen.

Voorbeeldje http://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=16&t=10151

[Reactie gewijzigd op maandag 21 september 2015 10:02]


Door Tweakers user willem86, maandag 21 september 2015 10:00

Als je toch de volledige bekabeling zal vernieuwen is het misschien interessant om over te stappen op een bekabeld systeem. Dit werkt veel robuuster dan een draadloos systeem, maar is wel achteraf moeilijker uit te breiden. Zeker voor een alarmsysteem lijkt me een bekabelde oplossing handig.

Ikzelf ben momenteel aan het verbouwen en ben een KNX installatie aan het uitrollen. Gemakkelijk in bediening voor niet-techies en heel robuust, wel redelijk aan de prijs.

Door Tweakers user WeeJeWel, maandag 21 september 2015 10:40

wdane schreef op zondag 20 september 2015 @ 21:16:
De homey is wel een leuk een betaalbare oplossing. Ook beperkt het zich niet tot Zwave. Zo kan die ook overweg met Bluetooth nfc 443 zigbee infra-rood en voice recognition. Alleen nog even wachten totdat hij te Koop is.
O+

Door Tweakers user mouse86, maandag 21 september 2015 11:32

raymonvdm schreef op maandag 21 september 2015 @ 09:53:
Als ik mijn huis grondig zou verbouwen dan trok ik vanuit een centraalpunt een kabel naar elke schakelaar / stopcontact / meetpunt of wat dan ook zodat ik op die centrale plek alles kan sturen (meterkast).

Daarmee ben ik niet afhankelijk van modules in/achter elke stopcontact. Hierdoor is het ook mogelijk om bedrade modules te kiezen en niet afhankelijk te zijn van radio signalen.

Voorbeeldje http://www.domoticaforum.eu/viewtopic.php?f=16&t=10151
Wauw, wat een gaaf project!!

Door Tweakers user BillsGate, dinsdag 22 september 2015 11:27

Wij zijn een paar weken geleden ook verhuisd naar een 'echt huis' (ipv een appartement). Voor mij de perfecte kans om me ook te storten in domotica :)

Na lang puzzelen ben ik uiteindelijk voor Zipato gegaan. Zipato is van huis uit Zwave-georiënteerd, maar het is uit te breiden met andere protocollen. Ik heb bijvoorbeeld de securitymodule voor een bedraad alarm en de 868MHz-module voor oa. KlikAanKlikUit

Het voordeel daarvan is dat je de plussen hebt van meerdere systemen:
- Mijn bedrade deur- en raamsensoren en bewegingsmelders werken altijd. Ik hoef geen batterijen in de gaten te houden.
- Waar lampen geen knop nodig hebben, is het voordeliger (en mooier) om Hue Lux lampen te gebruiken (z-wave dimmer is 5-6 tientjes, een Lux lamp de helft
- Als tweewegcommunicatie niet belangrijk is, is het KlikAanKlikUit protocol een goed alternatief: de temperatuur en luchtvochtigheid in mijn badkamer wordt door een Oregon metertje van iets meer dan 20,- doorgegeven, waar een z-wave module weer ruim het dubbele had gekost

Het gevaar van meerdere protocollen combineren is dat het storingsgevoeliger is. En je merkt dat domotica nu pas populair wordt en dat dus alles nog in de kinderschoenen staat. Geen interface, controller en protocol is perfect.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 23 september 2015 14:33

de bezwaren komen allemaal heel bekend voor, en zeker dat van lampen enzo, als je toch nieuwe kabels trekt dan zou ik sneller proberen om zaken dichter bijeen te brengen... het zei in de meterkast - het zei met bestaande meer kanaals dingen...

maar voor licht is het nog wel redelijk makkelijk... probeer maar eens een cv installatie effcienter te maken, daarvoor moet je bijv weten hoeveel verwarmingskranen er open staan... dan gaan 433mhz kranen niet werken... en zou ik liever een 2weg protocol gebruiken, zodat mijn ketel alleen draait als dat ook echt nodig is... en niet alleen op basis van 1 thermostaat in de huiskamer.

Reageren is niet meer mogelijk