Test je geduld met raam plakfolie

Door mouse86 op zondag 23 november 2014 19:42 - Reacties (20)
Categorie: -, Views: 21.233

Voorwoord
Helemaal onderaan een stappenplan hoe je wél goed plakfolie kan plaatsen die voorzien zijn van lijm

There we go :)
We hebben 8 ramen aan de galerij-kant waar we graag plakfolie op willen hebben. Een jaar of twee geleden was ik begonnen met 45cm hoog plakfolie. Dit bleek niet hoog genoeg te zijn; mensen met lengte van 1.5meter keken zo onze slaapkamer in. Daarop heb ik domweg nog een strook van 45 cm erbovenop geplaatst zodat ik een totale lengte van 90cm nu afschermde vanaf de onderkant gezien.

Ik heb gebruik gemaakt van plakfolie met lijm, niet de statische variant en het bleek een ongelofelijke ramp om het erop te plaatsen, waarom? Het folie is van zichzelf zeer statisch, dus zodra je het op het raam wilt plaatsen, trekt de folie zichzelf direct naar het raam, waarna het gelijk vast zit door de lijm. Als je dan gaat proberen het weer eraf te trekken, zie je dat het folie nu al beschadigd is. En de bedoeling is dat je het folie netjes en recht op het raam krijgt, en geen kieren aan de onder of zijkanten van het raam.

An sich was het uiteindelijk redelijk gelukt destijds, alleen was de naad tussen de twee gestapelde folies duidelijk te zien. En omdat ik ze niet in dezelfde periode allen had gekocht, had ik niet dezelfde "batch" van het folie. Het viel op dat het gestapelde folie net een andere dichtheid had. Kortom, het zag er niet uit.

Paar maanden terug heb ik mij er weer aan gewaagd. Ditmaal niet van de bouwmarkt, maar van een speciaalzaak. Hopende dat dit beter materiaal is en makkelijker te plaatsen zou zijn. Nu had ik 90cm folie gekocht (wat ze niet hebben in de bouwmarkt). Ik hoopte nu een mooie raam folie te krijgen.

Helaas niets minder waar. Op de folie die ik heb aangeschaft zat een handleiding, dat ik hem er zo op kon plakken, de lijm deed de rest. De eerste ramen waren de ramen in mijn werk-kamer die ik erop probeerde te plakken. Het bleek nog een grotere ramp te zijn dan de 45cm folie, waarom dit keer? Omdat dit folie dezelfde vervelende statische eigenschappen had als de oude, maar nu ook nog eens 2x zo lang is! Samen met hulp van mijn vrouwlief hebben we het geprobeerd, en met het nodige gemok, hebben we het uiteindelijk recht erop gekregen. Met letterlijk bloed zweet en tranen.

Luchtbellen
Toen zat het erop, maar bleek overal luchtbellen onder het folie te zitten. We hoopten dit even weg te drukken, maar dat ging niet. Doordat het folie van lijm is voorzien, zitten de luchtbellen redelijk ingebakken in het folie. De enige redemie was lekprikken van het folie. Dit deed ik bij een tiental plaatsen, maar het gaatje bleef nu dusdanig zichtbaar dat ik twijfelde of ik beter niets kon doen.
Resultaat:
http://i.snag.gy/Dbq0C.jpg

Water
De avond dacht ik, hoe kan dit nou, hoe zou ene prof het er dan opzetten? Na opnieuw zoeken op internet over tips, vond ik toch redelijk vaak om water te gebruiken via een plantenspuit. Toch heb ik dit niet geprobeerd omdat het niet op de handleiding stond. Om toch te kijken hoe het zou gaan, knipte ik een stuk van 20x20cm uit, maakte het raam nat, en plakte hem erop. De belletjes die nu zichtbaar waren, veegde je zo weg, en plakte je scheef? Dan kon je eenvoudig corrigeren -WAUW-.!!. Het blijkt dat de lijm niet hecht aan het natte glas. Vervolgens heb ik het een paar maanden met rust gelaten om te kijken of het alsnog vast zou gaan zitten of dat ik andere afwijkingen zou zien.

Stappenplan
Ruim 2 maanden laten zitten en het ziet er fantastisch uit. Het water is dus echt dé oplossing! Daarop heb ik vandaag de schouders eronder gezet om het oude folie uit de slaapkamer te verwijden om vervolgens de nieuwe erop te plaatsen en dit is fantastisch gelukt.
Dus voor iedereen die ooit plakfolie -met lijm aan de achterkant- wilt plaatsen, dit zijn de stappen voor een garantie goed uitziende, zonder luchtbellen, stappen;

1) Snij het plakfolie op maat, en zorg aan beide kanten voor een extra marge van tenminste 0.5cm tot 1cm. Dus breedte van het raam opmeten en tenminste 1cm extra afknippen, maximaal 2cm extra.
2) Maak het raam schoon
3) Maak het raam nogmaals goed schoon met een anti-vet middel (bv glas-sex)
3) Plaats een doek onderaan het kozijn want je gaat kliederen met water, als je duur laminaat hebt liggen, kan dit een goed idee zijn.
4) Gebruik een plantenspuit om het raam goed nat te krijgen, en niet een beetje, maar goed nat
5) trek +- 5cm beschermfolie af van de raamfolie en vouw dit om. Doe dit aan de kant wat links of rechts op het raam komt.,
6) Plaats dit tegen het raam en zorg dat de onderkant van het folie de onderkant tenminste met 0.5cm overlapt
Zo komt het eruit te zien: http://i.snag.gy/bpkgW.jpg

7) trek nu de resterende beschermfolie eraf en ga met een V handbeweging over het folie om het op het raam te laten plakken, zo minimaliseer je kreukels en luchtbellen 8)
8 ) ga nu met een rechte lat over het folie om de resterende belletjes weg te drukken. (iets wat niet krast op folie, ik heb stukje omgebogen karton gebruikt)
9) verwijder de overlappingen van het folie met een nieuw breekmesje (stanleymes mes)

Er zal nog kleine plekken zitten die lelijk zijn, deze trekken he-le-maal weg. Geef het wel 2 maanden de tijd om te drogen :).

Volgende: Arduino SensorStick - Part 2 12-'14 Arduino SensorStick - Part 2
Volgende: Battlefield met Sonos Playbar 11-'14 Battlefield met Sonos Playbar

Reacties


Door Tweakers user himlims_, zondag 23 november 2014 20:36

werkt ook prima om (auto)raam te blenderen zonder die luch belletjes (evt klein druppeltje afwasmiddel toevoegen)

[Reactie gewijzigd op zondag 23 november 2014 20:36]Door Tweakers user Eddie001, zondag 23 november 2014 21:29

een druppeltje afwasmiddel maakt het inderdaad nog een stukje makkelijker. De belletjes eruit halen gaat dan het makkelijkst met een ramentrekker.

Door Tweakers user bonyuri, zondag 23 november 2014 22:34

Top dat je dit hier meldt, maar echt in iedere handleiding op het internet staat dat je water uit een plantenspuit moet gebruiken (eventueel met een druppel dreft) om dit goed voor elkaar te krijgen.

Dit werkt ook bij het aanbrengen van anti-kras folie op smartphones en tablets, alleen moet je dan een beetje oppassen met water ;)

Door Tweakers user Pataar, zondag 23 november 2014 22:45

Dit werkt ook bij het aanbrengen van anti-kras folie op smartphones en tablets, alleen moet je dan een beetje oppassen met water ;)
Een tip voor een screen protector op een telefoon te doen:
1) zorg voor een stof vrije omgeving. Denk hierbij aan een badkamer na het douchen.
2) pak een credit card pasje (of dergelijke)
3) leg de onderste rand van de protector op de onderkant van de telefoon.
4) leg met het credit card pasje de folie over het scherm. Zorg natuurlijk dat er geen luchtbellen onder zitten!

Zorg natuurlijk dat je het glas van je telefoon van te voren schoon maakt :)

Door Tweakers user mouse86, zondag 23 november 2014 22:45

bonyuri schreef op zondag 23 november 2014 @ 22:34:
Top dat je dit hier meldt, maar echt in iedere handleiding op het internet staat dat je water uit een plantenspuit moet gebruiken (eventueel met een druppel dreft) om dit goed voor elkaar te krijgen.

Dit werkt ook bij het aanbrengen van anti-kras folie op smartphones en tablets, alleen moet je dan een beetje oppassen met water ;)
Klopt, wat ik alleen vergeten te vertellen ben, is dat de meegeleverde handleiding aangeeft dat de ondergrond schoon en droog moet zijn voordat het opgebracht kan worden.

Dus initieel heb ik de handleiding gevolgd voor het erop zetten.

Door Tweakers user migchiell, zondag 23 november 2014 23:19

Het spul zonder lijm werkt hetzelfde, alleen dan veel makkelijker omdat je het makkelijk kunt verplaatsen of opnieuw kunt proberen als het niet helemaal goed zit :-)

Door Tweakers user RobinHood, maandag 24 november 2014 00:12

Jamaar, dankzij jouw tips hoef ik mijn geduld niet meer te testen met het raamfolie plakken.... :/

Door Tweakers user McGryphon, maandag 24 november 2014 00:17

VasZaitsev schreef op maandag 24 november 2014 @ 00:12:
Jamaar, dankzij jouw tips hoef ik mijn geduld niet meer te testen met het raamfolie plakken.... :/
Och gut, er zal maar eens iemand de oplossing voor iets willen leveren waar je niet per direct iets aan hebt.


En dit soort grappen zijn de reden dat ik sowieso "zelfklevende" spullen vermijd :P dat zelfklevende kaftpapier was ook zo' n ramp _O-
Nou scheelt het dat je kaftpapier ook gewoon met boekbinderslijm kan vastzetten, maar zelfs zelfklevend behang heb ik altijd ruzie mee :P

[Reactie gewijzigd op maandag 24 november 2014 00:18]


Door Tweakers user Barryke, maandag 24 november 2014 01:13

Haha ik heb het ooit 2x gedaan en deed dat precies hetzelfde (is er een andere manier?), gaat goed.

Tipje nog:
Zorgen dat -als er dan toch bubbels zijn- er water in zit ipv lucht. Dus een beetje schuin vanaf onder werken, en vanaf boven regelmatig water bijspuiten.

Want.. die imperfecties waren er na ~8 weken vanzelf uitgetrokken. Er zaten eerst dus een paar bubbels met water maar die zijn verdampt ofzo :? Niets meer van te zien. Ik zeg dus niet lekprikken of aan frunniken..
Ook waren delen in eerste instantie matter (of anders transparant) omdat ik de folie toch los trok tijdens aanbrengen, en zelfs dat was verdwenen. Komt achteraf dus ook door de andere mate waarin water gevangen zat lijkt me.

Misschien geldt dit voor lucht bubbels ook maar dat weet ik niet. De enige artifact die ik heb is een hoekje dat net niet paste en omhoog kroop. De lucht heeft daar de plaklaag van zijn werking ontdaan.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 november 2014 01:15]


Door Tweakers user Xeonfan, maandag 24 november 2014 02:49

Woooww.. no shit sherlock :+
Sorry hoor.. maar dit word letterlijk overal aangeraden.
Misschien had je het bij de speciaalzaak even moeten vragen, omdat het de vorige keer ook al zo moeilijk ging?

[Reactie gewijzigd op maandag 24 november 2014 03:03]


Door Tweakers user ZeroSect0r, maandag 24 november 2014 09:04

Koop gewoon virtrage of in-between-ers.

Door Tweakers user woekele, maandag 24 november 2014 09:20

Het scheelt ook als je de folie op de rol laat zitten en eerst alleen de bovenste centimeter plakt. En dan langzaam afrollen, telkens klein stukje. Dan heb je niet dat een lap folie al aan het raam gaat plakken terwijl je het nog op zn plek moet zetten.

Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 24 november 2014 09:22

Eddie001 schreef op zondag 23 november 2014 @ 21:29:
een druppeltje afwasmiddel maakt het inderdaad nog een stukje makkelijker. De belletjes eruit halen gaat dan het makkelijkst met een ramentrekker.
Lijkt me dat zeep (lees: afwasmiddel) niet wegdampt zoals water, is het dan niet zo dat de folie nooit helemaal gaat hechten? Feitelijk blijft er altijd een flinterdunne film zeep tussen het raam en de folie zitten, of zie ik dat verkeerd?

Door Tweakers user Aardwolf, maandag 24 november 2014 11:48

RoadRunner84 schreef op maandag 24 november 2014 @ 09:22:
[...]

Lijkt me dat zeep (lees: afwasmiddel) niet wegdampt zoals water, is het dan niet zo dat de folie nooit helemaal gaat hechten? Feitelijk blijft er altijd een flinterdunne film zeep tussen het raam en de folie zitten, of zie ik dat verkeerd?
Je doet er ook maar een klein beetje tussen, niet één groot zeepbellenfestijn. Uiteindelijk trekt het wel weg als het goed is, tenminste bij ons folie wel. Het meeste wrijf je er ook al tussen weg als je met een schraper of pinpas-achtig ding erover heen strijkt om de lucht te verdrijven.

Een ander belangrijk iets is om langs de randen ongeveer 5mm niet te beplakken. Als randen helemaal tot aan het kozijn lopen dan gaat dit op termijn bubbelen en raken kleine stukjes los. Dit wisten wij eerst ook niet, maar nu we dit hebben gedaan zit en blijft het veel strakker zitten. De naad die je dan wel hebt valt desondanks niet eens heel erg op.

En wat anderen ook al zeiden: zoals met al het zelfklevende spul kleine stukjes per keer doen, dus niet ineens 2 meter ervoor willen plakken, maar rustig afrollen en erop wrijven. Maakt weinig uit of het nu zo'n plakplastic is om handmatig papier te plastificeren, een protector voor je foon of zo'n raamfolie. Je tijd nemen en rustig stukje bij beetje het erop werken.

Door Tweakers user fub, maandag 24 november 2014 14:39

Let wel even op dat die lijm echt ontzettend lelijke vlekken gaat geven op je raam! Als die folie lang zit, dan brokkelt het af en krijg je je raam echt niet meer schoon...
Wij hebben ons lesje wel geleerd, en gebuiken alleen folie zonder lijm.

Door Tweakers user woekele, maandag 24 november 2014 15:30

Lijkt me dat je gewoon een agressief afbijt/oplosmiddel op een ruit kan gebruiken om die lijm te verwijderen? Zal het glas niet beschadigen lijkt me.

Door Tweakers user himlims_, maandag 24 november 2014 16:05

fub schreef op maandag 24 november 2014 @ 14:39:
Let wel even op dat die lijm echt ontzettend lelijke vlekken gaat geven op je raam! Als die folie lang zit, dan brokkelt het af en krijg je je raam echt niet meer schoon...
Wij hebben ons lesje wel geleerd, en gebuiken alleen folie zonder lijm.
is gewoon te verwijderen met wat 'nagellakremover' of heo da spul ook heet

Door Tweakers user makkie88, woensdag 26 november 2014 14:20

water en zeep heb ik gebruikt om onze gehele auto te wrappen

dit was het resultaat: https://fbcdn-sphotos-b-a...b5d6999567ea6fdb46f4fa54d

de originele kleur was groen.

https://www.facebook.com/Waarzijnthetrippers/
overigens de pagina van ons projectje ;-)

[Reactie gewijzigd op woensdag 26 november 2014 14:22]


Door Tweakers user Caelorum, donderdag 27 november 2014 22:05

himlims_ schreef op maandag 24 november 2014 @ 16:05:
[...]
is gewoon te verwijderen met wat 'nagellakremover' of heo da spul ook heet
Aceton? Of wasbenzine. Of terpentine. Dat soort agressief spul :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 27 november 2014 22:06]


Reageren is niet meer mogelijk