Arduino: Wireless Co2, Hygro, Baro en Light sensor

Door mouse86 op vrijdag 14 november 2014 17:14 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 8.161

Ik ben een embedded, Arduino gebaseerde printplaat aan het ontwikkelen die de volgende sensors aan boord heeft;

- Luchtdruk (Barometer) dmv BMP180
- Luchtvochtigheid (hygrometer) dmv DHT22
- Lucht temperatuur dmv DHT22 of BMP180
- Co2 concentratiee dmv MQ-135 en kalibratie dmv T8031 GE Co2 sensor
- Kleur verdeling / intensiteit dmv TSL2561
- Licht intensiteit dmv TSL2561

De module is voorzien van een draadloze 433 zender die de data naar mijn Rpi doorstuurt. Vervolgens stuurt de rPi het weer door naar een Internet of things website om de data te plotten of in realtime via internet uit te lezen.
De bedoeling is dat ik een sensor ga plaatsen in elke kamer van ons appartement. De kostprijs streven per unit is maximaal 25euro aan materiaal (print + sensoren + behuizing).

De uitlezing kan dan via een website (Xively) of via USB (C#) of via de microSD kaart (CSV file).

Op dit moment heb ik al een Co2 meter liggen, en ik vind het interessant om de variaties te zien als je een raam open doet, hoe snel de ppm daalt (al gauw 200ppm) en wanneer je slaapt / slecht ventileert hoe snel de ppm (parts per million) omhoog kan oplopen.

Opbouw

Zo komt de printplaat er aan de voorkant uit te zien (links), aan de achterkant (rechts) van de print zitten de sensoren verstopt. De achterkant van de printplaat komt tegen de 9v behuizing aan, alle componenten passen precies tussen smalle ruimte.

http://i.snag.gy/HLUQL.jpg x x x http://i.snag.gy/vsv7l.jpg

De opbouw gaat hierop lijken:
http://snag.gy/9TyS9.jpg

Deze 9v batterij houder is goedkoop, en de elektronica (printplaat) kan eenvoudig bevestigd worden aan de houder wat de kosten van een behuizing bespaard. Dankzij het gewicht van de 9v battery staat de printplaat netjes rechtop als je hem op tafel legt.

Draadloos

Op deze SensorStick module zit een draadloze 433mhz module die draadloos contact legt met een Rasberry Pi (kleine computer) in ons huis.

Via deze kleine rPi computer wordt de ontvangen data verstuurd naar een online cloud "internet of things" website zoals Xively.com. Met zo`n internet of things site plot je enorm snel data, het komt er dan bv. zo uit te zien;

http://i.snag.gy/Xus1F.jpg

Tevens heeft de SensorStick een aansluiting voor micro SD kaart op de module zodat ook stand-alone gewerkt kan worden, om later via USB de registratie waarden uit te lezen. Eigenlijk zit de SD kaart erop omdat ik de ruimte en aansluitingsvrijheid had. Of ik er echt wat ga doen voor de SensorStick weet ik niet, maar ik heb nog een ander project lopen waar ik graag Wireless data stand-alone wil loggen en zo hoef ik niet 2 printen te maken, dit drukt de hobby kosten weer :).

Waarom?

Ongeveer een jaar geleden wilde ik een start maken om te kijken hoe de Arduino omgeving werkt. Om het voor mezelf leuk te houden, stel ik voor mezelf altijd een mini project op waardoor ik er enorm veel plezier haal uit het "spelenderwijs" leren.

Initieel is de Sensor Stick van mij begonnen als mini-meet station die de vochtigheidsgehalte van mijn planten bijhoudt, daarmee startte het "spelenderwijze" leren. Deze verstuurde elke 15 minuten de bodemvochtigheid door naar Xively via de Rasberry PI. Zie foto hieronder hoe deze stick eruit ziet:

http://www.020it.nl/wp-content/uploads/2013/06/impressie-soilsensor-200x300.jpg

Later heb ik deze sensor uitgebreid met een Geiger counter omdat ik vorig jaar naar Japan ging. In Japan heb ik tijdens mijn gehele trip de Geiger counter aangehad om te meten of er afwijkende waarden waren vanwege de Fukushima ramp.

Het leuke was, dat ik tijdens de trip in vakantie precies kon bijhouden wanneer mijn ouders of buren de planten water geven.

Help! Fotos

Ik plaats momenteel mijn blog foto's op snaggy, ik weet alleen niet hoe lang ze mijn images hosten / automatisch wissen. Iemand had laatst erover dat je ook images kan hosten via t.net... zo ja, waar? Ik zou het zonde vinden als mijn blog straks niet meer compleet is met fotos :(.

Volgende: Battlefield met Sonos Playbar 11-'14 Battlefield met Sonos Playbar
Volgende: Action klik aan / klik uit modulen 11-'14 Action klik aan / klik uit modulen

Reacties


Door Tweakers user Frozen, vrijdag 14 november 2014 17:17

https://secure.tweakers.net/my.tnet/karmastore :)

Overigens, echt super gave blog. Ik wil zelf namelijk meer leren over proggen/arduino/rpi, echter zou ik niet weten waar ik moet beginnen. Heb jij goede tips?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 november 2014 17:20]


Door Tweakers user onok, vrijdag 14 november 2014 18:00

Heel nice, arduino altijd +1 :)

Door Tweakers user mouse86, vrijdag 14 november 2014 18:02

Frozen schreef op vrijdag 14 november 2014 @ 17:17:
https://secure.tweakers.net/my.tnet/karmastore :)

Overigens, echt super gave blog. Ik wil zelf namelijk meer leren over proggen/arduino/rpi, echter zou ik niet weten waar ik moet beginnen. Heb jij goede tips?
Ik ga erover nadenken ☺

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 14 november 2014 18:54

Dank u :D
Ik wil namelijk ook zulke gave dingen doen. Uiteindelijk wil ik een weerbalon oplaten en dan wat metingen verrichten. :)

Door Tweakers user mouse86, vrijdag 14 november 2014 18:59

Frozen schreef op vrijdag 14 november 2014 @ 18:54:
[...]

Dank u :D
Ik wil namelijk ook zulke gave dingen doen. Uiteindelijk wil ik een weerbalon oplaten en dan wat metingen verrichten. :)
Oei dat is leuk!! Zal ik hier vast niet kunnen doen aangezien ik 3 km van schiphol af woon haha. 😁

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 14 november 2014 20:14

mouse86 schreef op vrijdag 14 november 2014 @ 18:59:
[...]


Oei dat is leuk!! Zal ik hier vast niet kunnen doen aangezien ik 3 km van schiphol af woon haha. 😁
laat me raden, je woont ook in hoofddorp?

Door Tweakers user mouse86, zaterdag 15 november 2014 22:33

Frozen schreef op vrijdag 14 november 2014 @ 20:14:
[...]

laat me raden, je woont ook in hoofddorp?
Nope, Amstelveen :). We hebben hier de buitenveldertbaan over ons heen :9

Maar in dat geval ga jij ook geen weerballon dichtbij vrij laten hoop ik toch ? :o

Door Tweakers user Thedr, zondag 16 november 2014 12:28

Gave blog! Ga het zeker even volgen. Heb eigenlijk zelf een soortgelijk idee/wens, om zoiets bijvoorbeeld te gaan integreren met een DIY Domoticasysteem zoals Pimatic of iets dergelijks.
Je hebt de PCB zelf ontworpen begrijp ik? Ik vermoed dat er naast mijzelf wel meer tweekers geïnteresseerd zijn in het ontwerp of eventueel mogelijkheid om met meer mensen samen te bestellen... Misschien is er ook wel wat inkoopvoordeel te regelen via SK.net? Volgens mij zijn de meeste van deze sensoren ook verkrijgbaar via de acties van Niels (van ledsee.com) :)

Zou het ook erg gaaf vinden om meer te horen over je Soilsensor!

Door Tweakers user Caelorum, maandag 17 november 2014 20:58

Jup, ik ben ook geïnteresseerd in de ontwerpen of de devices zelf. Scheelt toch weer een hoop werk. Die twee dingen die je daar hebt zijn eigenlijk alles wat ik al nodig heb voor een eigen ding dat ik ooit nog wil maken :)

Door Tweakers user mouse86, maandag 17 november 2014 21:02

Caelorum schreef op maandag 17 november 2014 @ 20:58:
Jup, ik ben ook geïnteresseerd in de ontwerpen of de devices zelf. Scheelt toch weer een hoop werk. Die twee dingen die je daar hebt zijn eigenlijk alles wat ik al nodig heb voor een eigen ding dat ik ooit nog wil maken :)
Thedr schreef op zondag 16 november 2014 @ 12:28:
Je hebt de PCB zelf ontworpen begrijp ik? Ik vermoed dat er naast mijzelf wel meer tweekers geïnteresseerd zijn in het ontwerp of eventueel mogelijkheid om met meer mensen samen te bestellen... Misschien is er ook wel wat inkoopvoordeel te regelen via SK.net? Volgens mij zijn de meeste van deze sensoren ook verkrijgbaar via de acties van Niels (van ledsee.com) :)

Zou het ook erg gaaf vinden om meer te horen over je Soilsensor!
IK heb ze in de queue voor de pcb ontwikkeling. Ik hoop ze binnen 3 weken binnen te hebben, dan opbouwen en dan komt de vervolg blog erop :).

Uiteraard geen probleem om meer van de print te bestellen of op te bouwen :) hoe meer mensen het gebruiken hoe leuker :D

Door Tweakers user Thedr, donderdag 20 november 2014 09:50

mouse86 schreef op maandag 17 november 2014 @ 21:02:
IK heb ze in de queue voor de pcb ontwikkeling. Ik hoop ze binnen 3 weken binnen te hebben, dan opbouwen en dan komt de vervolg blog erop :).

Uiteraard geen probleem om meer van de print te bestellen of op te bouwen :) hoe meer mensen het gebruiken hoe leuker :D
We wachten met smart :Y)

Door Tweakers user Refro, woensdag 10 december 2014 07:12

Cool projectje ben ik zelf ook nog aan bezig maar lukt op het moment niet om er veel tijd voor te maken.

Ik werk met de ESP8266 WiFi Serial Transceiver Module en stream dit naar de phant.io server die op mijn NAS draait. Op het moment heb ik aan de gang (op breadbord) temp, rh, licht intensiteit, geluidsnivo en compost temperatuur. Toch maar weer eens tijd voor maken.

Wat ik me wel afvraag is hoe je de calibratie van de co2 gaat doen met 2 sensors. Mijn professionele ervaring is dat in onze omgeving (intensieve veehouderij) het alleen goed werkt als er jaarlijks met gas wordt gecalibreerd.

Door Tweakers user mouse86, woensdag 10 december 2014 11:30

Refro schreef op woensdag 10 december 2014 @ 07:12:
Wat ik me wel afvraag is hoe je de calibratie van de co2 gaat doen met 2 sensors. Mijn professionele ervaring is dat in onze omgeving (intensieve veehouderij) het alleen goed werkt als er jaarlijks met gas wordt gecalibreerd.
Ik heb nu een demo opgebouwd in de slaapkamer. Ik gebruik een voor-gekalibreerde co2 meter (die levenslange automatische calibratie heeft ingebouwd zitten). De metingen post ik momenteel naar

https://xively.com/feeds/1400982654

Hier kun je live meekijken naar de variaties.

De eerste sensor is de gekalibreerde.
De sensors ga ik alleen gebruiken om een drie-staps melding te genereren;
-groen = OK (bv. tussen 0 en 1000 ppm)
-oranje = ventileren (bv tussen 1000 en 1700ppm)
-rood = active ventilatie (bv boven 1700ppm)

Hiervoor zijn deze goedkope sensors ruim voldoende. Je hoeft naar mijn idee voor thuis niet exact te weten hoeveel ppm co2 aanwezig is. In stappen van 100ppm ben ik al blij.

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 december 2014 11:30]


Door Tweakers user Mr_gadget, woensdag 10 december 2014 13:09

Interessant!
Vooral de Co2 meting vind ik interessant. Het is alleen jammer dat die goedkope units gecalibreerd moeten worden.

De MQ135 is Sensitive for Benzene, Alcohol, smoke. De G811 is dat voor Co2. Of kan je ze zelf aanpassen door de kalibratie te veranderen?
http://playground.arduino.cc/Main/MQGasSensors

[Reactie gewijzigd op woensdag 10 december 2014 13:16]


Reageren is niet meer mogelijk