Action klik aan / klik uit modulen

Door mouse86 op woensdag 12 november 2014 17:50 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 71.329

Vandaag kwam ik bij de Action om nog een setje klik aan / klik uit (KAKU) modulen te kopen om zo de verlichting op ons balkon in en uit te kunnen schakelen. Tot mijn verbazing hebben ze nu een ander type / merk maar gelukkig nog wel dezelfde (spotgoedkope) prijs van 10 euro voor 3 ontvangers en 1 afstandsbediening. Vroeger was de naam Impuls, nu is het merk Eurodomest type 972080.

http://i.snag.gy/oV0hy.jpg

Het was voor mij afzien dat ze verandert zijn, want ik stuur mijn stekkers aan via een Raspberry Pi. En daar stond ik nu in de winkel; onzeker of het nog steeds zou werken met de huidige Action modulen.

Deze nieuwe KAKU's zijn zelf-lerend. Dus geen code die je achterop de afstandsbediening en ontvanger kunt instellen. Je steekt nu de ontvanger erin, drukt het knopje voor 3sec in, en vervolgens gaat de ontvanger in leermodus. Druk nu op de aan of uit knop, en deze ontvanger zal gekoppeld zijn met de betreffende knop.

Het blijkt zo te zijn dat ze niet compatibel zijn met de oude generatie KAKU stekkers van Action. Als je de oude afstandsbediening gebruikt om de nieuwe module mee in te leren, dan herkend de nieuwe ontvanger het signaal wel, maar vervolgens kan je hem er alleen mee uitzetten, niet aan.

Het blijkt dat deze nieuwe zelflerende ontvangers compatibel zijn met het oude KAKU protocol. Een kleine aanpassing in de uitsturing van de rpi heeft ervoor gezorgd dat ik nu zowel oude als de nieuwe serie kan aansturen.

Web interface
Via een ( onbeveiligde :P ) webinterface van de Rpi kunnen we nu ook de nieuwe KAKU modulen bedienen. Dankzij de webinterface kunnen we het ook eenvoudig, zonder extra app, de verlichting bedienen via een telefoon :D.

http://i.snag.gy/gmD60.jpg


Laat de kerstlampjes maar komen.

Volgende: Arduino: Wireless Co2, Hygro, Baro en Light sensor 11-'14 Arduino: Wireless Co2, Hygro, Baro en Light sensor
Volgende: Zonnepanelen op balkon?! - 3 11-'14 Zonnepanelen op balkon?! - 3

Reacties


Door Tweakers user unglaublich, woensdag 12 november 2014 18:00

Wat voor radio transmitter heb je gebruikt?

Door Tweakers user i-chat, woensdag 12 november 2014 18:42

ja daar ben ik eigenlijk ook wel heel benieuwd naar ;)

Door Tweakers user mouse86, woensdag 12 november 2014 20:27

unglaublich schreef op woensdag 12 november 2014 @ 18:00:
Wat voor radio transmitter heb je gebruikt?
i-chat schreef op woensdag 12 november 2014 @ 18:42:
ja daar ben ik eigenlijk ook wel heel benieuwd naar ;)
De goedkoopste 433 transmitter die ik kon vinden op ebay. Bijvoorbeeld zoals deze

[img]http://i.snag.gy/0S7pe.jpg[/img]

Kost nog geen euro :D

Door Tweakers user JPtjeeNL, donderdag 13 november 2014 06:30

Dat is zeker een mooi systeem! Wat heb je hier allemaal voor nodig?

- Raspberry Pi
- Klik aan klik uit
- 433 Transmitter

Ben benieuwd naar wat voor applicatie/code je gebruikt. En op wat voor afstand moet je de Raspberry zetten? Ik heb nog een Raspberry over en wil graag met wat home-automation aan de slag wat ik ook wil implementeren in mijn volgend appartement.

Door Tweakers user ThinkPad, donderdag 13 november 2014 08:46

Ik gebruik die nieuwe schakelaars ook, maar dan in combinatie met Domoticz op de Raspberry Pi. Ik schakel ze met een RFXtrx433E (transceiver). Ze werken inderdaad volgens het oude KaKu protocol, het 'ARC' protocol. De afstandsbediening wordt bij mij niet herkend, maar heb ik ook niet nodig :P

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 november 2014 08:47]


Door Tweakers user mouse86, donderdag 13 november 2014 09:47

ThinkPad schreef op donderdag 13 november 2014 @ 08:46:
Ik gebruik die nieuwe schakelaars ook, maar dan in combinatie met Domoticz op de Raspberry Pi. Ik schakel ze met een RFXtrx433E (transceiver). Ze werken inderdaad volgens het oude KaKu protocol, het 'ARC' protocol. De afstandsbediening wordt bij mij niet herkend, maar heb ik ook niet nodig :P
Heb Domoticz een (paar) jaar terug uitgeprobeerd. Vond het jammer dat de zender zo duur is. Is Domoticz inmiddels volwassen geworden?

Door Tweakers user mouse86, donderdag 13 november 2014 12:06

JPtjeeNL schreef op donderdag 13 november 2014 @ 06:30:
Dat is zeker een mooi systeem! Wat heb je hier allemaal voor nodig?

- Raspberry Pi
- Klik aan klik uit
- 433 Transmitter

Ben benieuwd naar wat voor applicatie/code je gebruikt. En op wat voor afstand moet je de Raspberry zetten? Ik heb nog een Raspberry over en wil graag met wat home-automation aan de slag wat ik ook wil implementeren in mijn volgend appartement.
Ik woon in een appartement van beton, Waar Wifi niet verder komt dan 1 kamer, kan ik de rPi overal in huis plaatsen, de ontvangers ontvangen het toch wel :).

Je lijstje met benodigdheden is correct, ik zou er nog wel een mooie behuizing omheen doen, dat hoeft niet meer dan een paar euro te kosten.

Misschien dan ik een deze dagen een blogpost maak over de setup.

Door Tweakers user adis, donderdag 13 november 2014 13:29

mouse86 schreef op donderdag 13 november 2014 @ 12:06:
[...]


Ik woon in een appartement van beton, Waar Wifi niet verder komt dan 1 kamer, kan ik de rPi overal in huis plaatsen, de ontvangers ontvangen het toch wel :).

Je lijstje met benodigdheden is correct, ik zou er nog wel een mooie behuizing omheen doen, dat hoeft niet meer dan een paar euro te kosten.

Misschien dan ik een deze dagen een blogpost maak over de setup.
AUB maak een blogpost over wat je nodig hebt als je met domotica wilt beginnen icm RPi en KaKu. :) :9 :9 _/-\o_

[Reactie gewijzigd op donderdag 13 november 2014 13:30]


Door Tweakers user JPtjeeNL, donderdag 13 november 2014 18:11

mouse86 schreef op donderdag 13 november 2014 @ 12:06:
[...]


Ik woon in een appartement van beton, Waar Wifi niet verder komt dan 1 kamer, kan ik de rPi overal in huis plaatsen, de ontvangers ontvangen het toch wel :).

Je lijstje met benodigdheden is correct, ik zou er nog wel een mooie behuizing omheen doen, dat hoeft niet meer dan een paar euro te kosten.

Misschien dan ik een deze dagen een blogpost maak over de setup.
Ben erg benieuwd naar je blog post! Ik heb al een RPI met case dus de grootste investering is dan volgens mij gedaan.

Door Tweakers user SeenD, vrijdag 14 november 2014 10:12

Ik stem ook voor de blogpost, ik wil hier ook een beetje mee beginnen maar heb weinig kennis daar van. :)

Door Tweakers user seabird, zaterdag 15 november 2014 08:54

ThinkPad, je hebt geen afstandsbediening nodig. Is dat alleen met het oude' ARC ' protocolv van Kaku het geval?
Ik heb nu een Kaku olgens het nieuwe protocol en het lukte (via RFXcom) niet zonder AB. Heb deze maar even in de winkel geleend. Heb hetwel over de echte Kaku' s.


[
quote]ThinkPad schreef op donderdag 13 november 2014 @ 08:46:
Ik gebruik die nieuwe schakelaars ook, maar dan in combinatie met Domoticz op de Raspberry Pi. Ik schakel ze met een RFXtrx433E (transceiver). Ze werken inderdaad volgens het oude KaKu protocol, het 'ARC' protocol. De afstandsbediening wordt bij mij niet herkend, maar heb ik ook niet nodig :P
[/quote]

Door Jordy, zaterdag 15 november 2014 17:13

Als je de KaKu`s gebruikt, kun je dan gewoon een webinterface gebruiken via de mobiel?
Of is dat waar de RPi aan orde komt?

Door Tweakers user mouse86, zaterdag 15 november 2014 19:27

Jordy schreef op zaterdag 15 november 2014 @ 17:13:
Als je de KaKu`s gebruikt, kun je dan gewoon een webinterface gebruiken via de mobiel?
Of is dat waar de RPi aan orde komt?
Inderdaad, daarvoor is de RPi, die verzorgd de webinterface / vertaling naar KAKU

Door Tweakers user tiab7, donderdag 20 november 2014 11:03

Een kleine aanpassing in de uitsturing van de rpi heeft ervoor gezorgd dat ik nu zowel oude als de nieuwe serie kan aansturen.
Kun je de aanpassing (of het script) delen? Wil graag ook met deze ontvangers aan de slag!

Door jeroen, dinsdag 25 november 2014 19:34

Hoi Mouse,

Gekke vraag maar als jij een nieuwe hebt gekocht zou ik dan de oude (impuls) set van je over kunnen nemen? Ik vind de oude remote veel fijner en baal ervan dat action deze versie niet meer verkoopt...

Please let me know!

Jeroen

Door Tweakers user mouse86, woensdag 26 november 2014 22:11

jeroen schreef op dinsdag 25 november 2014 @ 19:34:
Hoi Mouse,

Gekke vraag maar als jij een nieuwe hebt gekocht zou ik dan de oude (impuls) set van je over kunnen nemen? Ik vind de oude remote veel fijner en baal ervan dat action deze versie niet meer verkoopt...

Please let me know!

Jeroen
Hoi Jeroen,

Ook ik heb liever de oude, dus kan je helaas niet helpen. 😊

Door Jeroen, donderdag 27 november 2014 15:09

mouse86 schreef op woensdag 26 november 2014 @ 22:11:
[...]


Hoi Jeroen,

Ook ik heb liever de oude, dus kan je helaas niet helpen. 😊
Hahahaha was ik al bang voor, geen probleem ;)

Ik kwam hier toevallig bij uit zoekende naar de remote, maar je gebruikt de ontvangers om met je mobiel aan te sturen? (Sorry heb er de ballen verstand van :P)

Door Tweakers user ebeltje2, woensdag 10 december 2014 11:46

Inderdaad klote dat ze die IMPULS niet meer hebben.
Ik heb nu 2 setjes van die 972080 gekocht en wil graag met 2 zenders 5 verschillende receivers bedienen maar dat lukt mij niet, blijkbaar heeft iedere zender een eigen code.
Bij de impuls kon je die code instellen, kan dat ook met de 972080?

Door Rob, zondag 14 december 2014 12:02

Is het nieuwe schakelsysteem ook via een androitapp te bedienen??

Door Tweakers user p.e.groeneveld, zondag 21 december 2014 21:28

Ik kon via marktplaats nog een aantal setjes scoren; hij heeft er nog een stuk of 15, dus als je nog zoekt....
Lukt mij (nog) niet om ze aan/uit te zetten via de RPi; heb de dipswitch calculator gebruikt om het juiste kanaal te achterhalen en 'sudo ./action 18 C on' te vertalen naar mijn kanalen; maar snap het niet helemaal en er gebeurt dan ook niets...

Door Adam van Gaalen, zaterdag 3 januari 2015 16:28

'Een kleine aanpassing in de uitsturing van de rpi heeft ervoor gezorgd dat ik nu zowel oude als de nieuwe serie kan aansturen.'

Kun je mij (ons allen) aub laten weten welke 'kleine aanpassing' je hebt gedaan?

Ook ik schakel al heel veel schakelaars van van Action!, Blokker, Elro, enz. met de Pi, maar krijg deze nieuwe schakelaars niet aan de gang.

Alvast bedankt!

Door Adam van Gaalen, maandag 5 januari 2015 16:17

Schakelaar in het stopcontact stoppen, een willekeurige kaku uitzenden vanuit de Pi en de gekozen code staat in de schakelaar!

Dat ik dat niet eerder geprobeerd heb!

Dus niet 'pairen' met de bijgeleverde remote control, maar gewoon met de Pi.

Reageren is niet meer mogelijk