Bitcoin mining starten

Door mouse86 op vrijdag 26 mei 2017 20:20 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 17.387

Het is weer zover.. na c.a. 4 jaar gestopt te zijn als hardcore cryptocurrency mining, begon het weer te kriebelen om het weer op te starten.

Gisteren heb ik de dag heerlijk gevuld met het uitzoeken van de meest geschikte hardware. Heb uiteindelijk gekozen voor 5x RX 580 kaarten die het harde werk moeten gaan doen. Met wat geluk komen ze zaterdag binnen en kan ik verder gaan met het in elkaar knutselen van de hardware.

In eerste instantie ben ik op zoek gegaan of er een full tower behuizing bestaat die 5 videokaarten kan wegwerken. Helaas blijkt dat helemaal niet zo makkelijk te zijn als gedacht. De grootste behuizing die ik kon vinden -en die nog betaalbaar is- is geschikt voor maximaal 2 videokaarten.... Niet helemaal waar, er zouden in theorie 3 kaarten in kunnen, maar uit ervaring weet ik dat de warmteontwikkeling te veel problemen veroorzaakt.

Daarom ben ik maar begonnen met het bouwen van een frame die alle componenten bij elkaar moet houden. Ik heb gebruik gemaakt van profielen die normaliter toegepast worden om planken aan de muur te hangen. Waarom? Omdat het goedkoop is. Voor nog geen 15 euro had ik alle benodigde materialen zoals schroeven, moeren, ringen en de profielen.

Ik wil per se geen hout gebruiken uit brandveiligheid oogpunt, ook al is de kans zeer klein gezien alles netjes afgezekerd wordt en achter een aardlek staat.

Nu maar afwachten tot alle componenten binnen komen. Dinsdag heb ik een nieuwe vrije dag voor de boeg en kan ik weer lekker 'knutselen' .... ik kijk er nu al naar uit.

Hieronder mijn gemaakte frame. Wat ik van dit frame geleerd heb, is dat ik hierna zeker weten gebruik ga maken van vierkante alu profielen met kunststof hoekverbindingen, waarom? Omdat dit ontzettend tijdrovend is, en het eindresultaat is geen genot voor het oog.


https://i.snag.gy/YXwSgm.jpg

KerstProject: PIR sensor koppelen aan Foscam camera d.m.v. http requests

Door mouse86 op zondag 25 december 2016 09:45 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 5.746

KERST! Heerlijk, dé tijd van het jaar om weer een leuk knutselproject op te pakken. Dit keer:

Onze tuin-camera koppelen aan een PIR bewegingsmelder zodat deze alleen opneemt bij het detecteren van een mens (of grote dieren :+ ).

Hoe werkt het nu?
Ik heb in de tuin een Foscam camera. Deze is aangesloten op het thuis-netwerk via powerline. Op het thuis-netwerk heb ik ook een Synology NAS type DS414j. Wat ik pas sinds zeer recentelijk weet, is dat op deze NAS -die ik voorheen alleen gebruikte als opslag- ook de mogelijkheid zit om netwerk-camera's op aan te sluiten.

Ik had deze NAS zo ingesteld, dat op moment dat de camera verandering in beeld detecteert, deze voor X aantal seconden de beelden opneemt en opslaat op de NAS. Maar, het blijkt al enige tijd dat de camera voortdurend beweging detecteert zoals; regendruppels, bladeren, lichtveranderingen (van in-schijnende auto lichten) en nog veel meer. Dit resulteerde in c.a. 250 video's per dag van zo`n 1 minuut, terwijl van de 250 video's hooguit 1 á 2 keer iemand voor bij liep.

Oplossing

Ik heb eerst uitgebreid gespeeld met de gevoeligheid van de camera in de hoop valse triggers weg te nemen of in ieder geval te reduceren. Het is wel lichtelijk te verbeteren, maar regendruppels die dichtbij de camera lens vallen, zorgen altijd voor een dusdanige verandering, dat dit niet weg te nemen is in de detectie. Eveneens is sterk veranderende lichthoeveelheden niet weg te nemen in de detectie. Er is namelijk een oprit aanwezig vlakbij onze woning waar een drempel aanwezig is. Zodra daar een auto overheen rijdt, licht ons huis kortdurend eventjes op van de autolampen.

De enige echte oplossing die ik kon bedenken was het plaatsen van een PIR sensor en deze koppelen aan de camera. Een PIR sensor detecteert namelijk alleen bewegende warmtebronnen, en daar vallen mijn valse triggers niet onder.

https://i.snag.gy/3QhHYt.jpg

Ik heb mijn gehele huis voorzien van Z-wave sensoren in combinatie met Fibaro HC2 controller. En hierdoor was er in de tuin al een PIR sensor aanwezig die (in de toekomst) een lamp moet inschakelen in de tuin zodra er door de PIR sensor iets gedetecteerd wordt.

Mijn eerste idee was om een Z-Wave output relais te kopen (60 euro) en een 8 kanaals input kaart (250 euro) die gekoppeld kon worden aan de DVR van Synology. De gedachte was: zodra de PIR dan een beweging registreert, dan zou de fibaro dit doorsturen aan het output-relais. Vervolgens zou de aangekoppelde input kaart de verandering van het relais registreren en doorsturen naar de DVR zodat de Synology startte met opname van beelden. Maar, ik heb dit geruime tijd laten liggen omdat ik de investering te veel geld vond. Dan maar 250+ opnames per dag.... :+

HTTP requests ?!

Ik ben programmeur voor embedded systemen maar amateur met web-programmatuur. Maar in een slapeloze nacht tikte ik bij google in "API Synology Surveillance station" en warempel bestond dit! Blijkbaar kon je met HTTP requests video opnames starten en stoppen. De volgende dag, ben ik gaan zoeken of ik met mijn Fibaro controller ook HTTP requests kon aanmaken, en ook dit kon!!

Maar, wat zijn dan eigenlijk HTTP requests... ik heb er nog nooit iets mee gedaan :? . Dit zijn dan de heerlijkste momenten vind ik om aan te werken. Lekker beetje op internet speuren naar programmatuur en uitproberen. En dan als het ineen werkt, zo blij en gelukkig maar ook beetje verbaast staan kijken :> .

Kladblok erbij, en in Google Chrome HTTP requests opbouwen en kijken wat je terug krijgt. Ja, dat was het eerste wat ik deed. Het inloggen in de surveillance station was het eerste struikelblok. Blijkbaar (en tegelijk ook logisch) moet je eerst inloggen via HTTP bij de Synology DVR voordat je een opname kan starten en stoppen.

Dit was uiteindelijk na lekker lang code zoeken op internet hét dingetje op in te kunnen loggen op de DVR:

code:
1
http://192.168.178.222:5000/webapi/auth.cgi?api=SYNO.API.Auth&method=Login&version=2&account=enterYourUserNameHere&passwd=enterYourPasswordHere&session=SurveillanceStation&format=sid


Als ik die in de browser invoerde, kreeg ik netjes terug:
code:
1
{"data":{"sid":"YfTydk7N8Uxjg1430M4N000920"},"success":true}

YAY! Succes momentje !!

Maar, nu werkte het alleen nog in de browser. Tijd om dit _op de een of andere manier_ ook te implementeren op de Fibaro. Uiteindelijk -na paar uren- kwam er iets zoals hieronder uit....

code:
1
http://' ..ipAddressSynology..':'..portAdressSynology..'/webapi/auth.cgi?api=SYNO.API.Auth&method=Login&version=2&account='..userLogin..'&passwd='..userPasw..'&session=SurveillanceStation&format=sid


En ook dat werkte weer!! Mijn geluk kon niet op, van het een op het andere leken de geluksmomentjes steeds sneller te gaan en had ik het up and running in no time :D .

Hierna wordt het alleen maar nog technischer, dat bespaar ik jullie lieve lezers op deze mooie kerstdag even. Daar zal ik een aparte blog post van maken waar de gehele code in staat.

In ieder geval werkt het nu, als ik de tuindeur open, dat mijn lieve camera direct start met opnemen, en dat ik mezelf op elk moment van de dag en op elke device terug kan zien als ik dat zou willen.

O+ O+ O+ Iedereen fijne kerstdagen!!! :9~ :Y) :Y) :Y)

Airco voor slaapkamer zoeken....

Door mouse86 op zondag 12 juni 2016 18:38 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 12.437

Er zijn zoveel airco's op de markt, dat ik niet meer weet wat ik het beste kan halen. Wat ik dan doe, is kort een lijstje samenstellen over de keuzes waar ik over twijfel. Vervolgens maak ik daar een beslissing over. Nu dacht ik, ik deel mijn keuzes in deze blog. Wellicht dat iemand eerdaags ook op zoek is naar een airco, dan kan dit wellicht helpen. De twijfel bij airco's ligt voornamelijk of ik ga voor een energie zuinige airco of een minder energie zuinige airco. Energie zuinige airco's zijn namelijk een stuk duurder in aanschaf.... waardoor ik mij afvraag; is dat het waard om meer te betalen zodat de airco minder energie verbruikt?

De airco die ik zoek is een split unit wand model. Het moet geschikt zijn voor een ruimte tot 90m3. Ik ga ervan uit dat ik de airco alleen ga gebruiken om te koelen omdat de airco in de slaapkamer geplaatst wordt. De slaapkamer is 5.5m X 4m X 2.5m = 55m3. Uit het verleden heb ik geleerd dat je een airco beter te groot kan kopen qua koelcapaciteit dan te klein. Want de maximale koelcapaciteit wordt alleen gehaald als de airco op volle kracht staat en dus ook maximaal geluid maakt. Het is lekker als je slaapt, dat dan de airco op laagste stand kan en eveneens is het lekker om de airco kort voor het slapen aan te zetten en dat het dan in een rap tempo koel wordt. Vandaar mijn keuze voor een airco van 90m3.

Met het klimaat in Nederland verwacht ik per jaar 60 dagen de airco aan te hebben in de avond / nacht. Dus 60 dagen á 10 uur gebruik per dag is 600 uur per jaar. Ik verwacht dat de airco na 10 jaar afgeschreven is / vervangen moet worden voor een nieuwe dus ik bereken de kosten voor 10 jaar uit per airco.

Alle airco's hieronder leveren een koelvermogen van 3.5kW. Kosten energie reken ik uit door: Koelvermogen (3.5kW) delen door SEER waarde waardoor ik het opgenomen elektrisch vermogen in kW/u krijg.. Vervolgens de uitkomst vermenigvuldigen door 6000 uur airco gebruik per 10jr en vervolgens dit vermenigvuldigen met 0.21 eurocent wat de kosten zijn per kW uur.

Hieronder de uitkomst, helaas lukte mij een tabel niet makkelijk te maken in tweakerblogs, dus dan maar zo.

Prijs // kosten energie 10jr // totaal kosten aanschaf + energie // SCOP // SEER // Geluid // MERK

2063.-- // 490.-- // 2553.-- // 5.7// 9.0// 19-42dB // Daikin Ururu Sarara FTXZ35N
1361.--// 495.-- // 1856.-- // 5.1 // 8.9 // 21-36dB // Mitsubishi inverter WSH-FH35i
1264.-- // 723.-- // 1987.-- // 4.0// 6.1 // 19-39dB // LG Artcool inverter LG-A12RK
1240.-- // 518.-- // 1759.-- // 4.6 // 8.5 // 21-36dB // Mitsubishi zen WSH-EF35i wit
1022.--// 612.-- // 1634.-- // 4.4 // 7.2 // 19-36dB // Mitsubishi inverter WSH-SF35i
816.-- // 735.-- // 1551.-- // 4.1 // 6.0 // 23-41dB // Daikin inverter FTXB35C

Bij de energiekosten in bovenstaande lijst ga ik ervan uit dat de airco op maximaal aan staat. Omdat dit niet het geval is, immers, als de gewenste temperatuur is bereikt dan stopt de airco, zal het daadwerkelijke energie verbruik lager uitvallen.

Ben benieuwd of ik ergens een fout maak in bovenstaande opsomming, kun jij die vinden? Laat het dan graag weten!

Tamagotchi groeit en wordt heet.

Door mouse86 op donderdag 19 mei 2016 00:12 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 6.646

Het is nog steeds allemaal wennen; we hebben een eerste kleine man erbij sinds een kleine 3 maanden. Elke dag maak ik wel wat nieuws met hem mee. Voor hem is het een ontdekking, zijn handjes, voetjes, de omgeving... maar ook voor ons als jonge ouders vind ik het maar al te leuk en spannend om alles mee te mogen maken!

Vandaag heeft hij voor het eerst koorts; 39.5 graden. Dat komt omdat hij vanmiddag zijn tweede inenting heeft gekregen. Gek genoeg de eerste keer dat ik de meting deed in zijn achterste schrok ik toch wel even van de uitkomst. Ik voelde en lichte paniek opkomen....Koorts! er ging van alles even door me heen. Voornamelijk, wat moet ik nu doen!

Maar na even rustig denken liet ik het allemaal even zijn beloop. Koorts is goed zei ik tegen mezelf. Ik ben niet zo van gauw koortswerende middelen toe te dienen dus ik hou het nog even achterwege. Maar natuurlijk gebeurd dit vlak voor de nacht intreed. Gisteren heb ik een onwijs slechte nacht geslapen, en dat zal vandaag niet beter worden. Welkom bij het vaderschap clubje? hahaha.

Het is bijzonder om te zien met hoe weinig slaap je eigenlijk toch goed de dag door komt. Zou de kleine stiekem energie geven aan mij? Een soort verborgen caffeine shots? In ieder geval wordt het deze nacht ook niet echt slapen voor mij. Dus dan maar een blog schrijven terwijl de kleine op m`n tablet te zien is via de video baby monitor.

Ondertussen denk ik bij mezelf dat het best raar is dat ik dit plaats op een technologie website. Dit soort achtige blogs horen eigenlijk bij al die zwanger / als jij wij wordt pagina's. Maar sorry jongens en meisjes, jullie zullen er aan moeten geloven dat er ook op tweakers een blog gaat over baby's ;-),

Over de video baby monitor gesproken, wat een leuk ding is dat! Het is van Foscam (P1 serie) en is voorzien van PTZ zodat ik hem op afstand 340graden kan draaien zowel verticaal als horizontaal. Ze hebben hem ook echt goed ontwikkeld. Hoefde niets met router of port forwarding in te stellen. Op de cam zit een QR code die je met de telefoon app moet scannen en vervolgens configureerd hij zichzelf zodat je er overal bij kan komen om de cam te zien. Ideaal vind ik het ding! Ik zou iedere aanstaande pap of mam het aanraden. Ik vind het zoveel beter dan de babymonitors die alleen audio doorgeven en de prijs is ook nog redelijk vergelijkbaar. Maar dat ff terzijde :)

Toch heb ik nog even ge-googled "wat te doen bij koorts baby". Als je nu mijn google search history bekijkt staat er alleen maar baby + koorts ;-). Dat wordt de komende weken ads bekijken van baby koorts thermometers denk ik.

We zullen zien. Aan alle kinderloze lezers, geniet van uw nachtrust en welterusten alvast.

Z-Wave automatisering (korting HomeSeerPro)

Door mouse86 op vrijdag 18 december 2015 22:09 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 4.820

In aanvulling op mijn vorige blogpost, vroeg iemand waarom mijn keuze voor HomeSeer en niet voor een ander pakket. Ik zal toegeven dat de keuze bijzonder lastig is. Lastig, omdat niet ieder pakket 100% aan de eisen en wensen kan voldoen die ik graag vervuld wil hebben. Ik weet uit ervaring, dat welk pakket je ook kiest, bugs en problemen zal hebben die je met geen mogelijkheid vooraf had voorzien.

En vaak heb je dan ook al enorm veel uren in het programma geïnvesteerd, waardoor je niet snel meer een overstap maakt naar een ander pakket. Het liefst (het beste?) zou je ieder pakket een half jaar lang moeten proberen en daaruit je conclusies moeten trekken, maar die tijd heb ik niet. Hoofd eis één is namelijk dat mijn huis medio mei 2016 klaar moet zijn.

Misschien is het dan ook wel goed voor jullie als lezers, wat mijn eisen zijn. Ik heb me voornamelijk geconcentreerd op de pakketten: HomeSeer, Vera Edge, Fibraro HC2 en Domoticz. Ik start met HomeSeer omdat ik daar hoge verwachtingen van heb... en of echt zo is, hoop ik uit te vinden met de proefversie van het programma en dat zal ik jullie met liefde delen :)

Mijn eisen:

Belangrijkste:
- Een pakket dat niet veel aandacht vraagt nadat het geconfigureerd is
- Een pakket dat bij storing, direct en vlot vervangen kan worden (immers, als je elke lamp uitrust met Z-Wave, kan je er geen een meer aansturen als je software het laat afweten).
- Een pakket waar ik niet veel tijd in hoef te investeren voordat het werkt: Hoewel ik een echte software ontwikkelaar ben, en vast en zeker alle domotica zelf kan programmeren, wil ik dat juist voorkomen. Want voor je het weet, duik je zo diep in de software, dat je de deadline niet red.

Wat wil ik
*Alle lampen bedienen via internet / app.
*Er is één CV voor alles, daarom wil ik multiroom controle over elke verwarming. Zodanig, dat als één verwarming warmte nodig heeft, de CV een seintje krijgt dat hij aan moet gaan.
*WC/Badkamer licht via drukknop te dimmen in 3 standen. Pre als hij in de nacht vanzelf gedimd opstart
*3 buiten-camera's
*Elke kamer een eigen thermostaat instelling, dus niet alleen via de app bediening, maar ook fysiek een simpel display met gewenste temperatuur.
*Liefst alles in één app, maar losse app voor camera, verwarming en domotica is optie
*Pre energie-meting
*Pre alarm systeem, maar mag ook standalone systeem

Wat heb ik binnenkort
Woning met 3 woonlagen bestaande uit een deel A die ik voor mezelf gebruik en een deel B die ik als kantoor gebruik. Woning wordt helemaal gestript, dus alles kan qua bedrading en aanleg.

Deel A bestaande uit
*BG (slaap)kamer, 1x plafond lamp, 1x verwarming
*BG Entree, 1x LED 12v spots set, 1x verwarming
*BG Entree buiten, 1x LED 12v spot set
*BG trapverlichting, 1x LED 12v spot set
*1e hal, 1x LED 12v spot set
*1e keuken, 1x LED 12v strip, 1x verwarming
*1e woonkamer, 2x plafond lamp, 2x vloerlamp via netstekker, 1x verwarming
*1e eetkamer, 1x plafond lamp, 1x verwarming
*1e WC, 1x 12v LED spot set
*2e badkamer, 1x 12v LED spot set, 1x mech. ventilatie, 1x verwarming
*2e (slaap)kamer L, 2x plafond lamp dimbaar 220v, 1x verwarming
*2e (slaap)kamer M, 1x plafond lamp dimbaar 220v, 1x verwarming
*2e (slaap)kamer S, 1x plafond lamp dimbaar 220v, 1x verwarming

Deel B bestaande uit
*BG Woonkamer, 1x plafond lamp, 2x vloerlamp via netstekker, 1x verwarming
*BG badkamer, 1x plafond lamp, 1x mech. ventilatie, 1x verwarming
*BG slaapkamer, 1x plafond lamp, 1x verwarming

Totalen:
*11x Plafond lamp 220v (aan/uit)
*7x LED spot dimmers 12v
*11x draadloze radiator knop tbv verwarming
*11x bediening verwarming
*2x mech. ventilatie bediening (aan/uit)
*4x vloerlamp via stekker (aan/uit)

Dit is even een globale minimale benodigdheden lijst. Ik verwacht uiteindelijk meer nodig te hebben omdat er altijd ergens weer wat bij komt.

Korting
PS. Ik heb een eenmalige korting van HomeSeer gekregen om Pro licenties te kunnen kopen voor 300$ ipv 600$. Ik ga er zelf geen gebruik van maken, mocht iemand het pakket willen aanschaffen voor de helft van de prijs, dan kan dat.